Ásványvíz kezelése. Mit kell tudni az ásványvízről? | Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
Tartalom
Palackozott vizek A palackozott vizek élelmiszernek számítanak.
Eredetük és összetételük szerint ásványvíz kezelése előírások különböző kategóriákba sorolják őket, megkülönböztetve a természetes ásványvizeket, a forrásvizeket, az ivóvizeket és az ásványi anyagokkal dúsított ivóvizeket.
A vizeket legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják.
Az elismerést a Budapest Főváros Kormányhivatala az elismerési eljárás megismétlése nélkül kérelemre további öt évre meghosszabbítja, amennyiben a kérelmező az elismerési idő lejárta előtt a 6 bekezdés szerinti igazolást ismételten beszerzi és benyújtja.
Európában a nemkívánatos kémiai és mikrobiológiai szennyeződések eltávolítása céljából kezelhető. Természetes víz forrásvíz, ásványvíz : föld alatti forrásból nyert, eredeti mikrobiológiai tisztaságú víz, ami fizikai szűrésen, vaseltávolításon kívül más kezelésen nem esett át.
Az eredeti ásványi összetételt megváltoztató kezelés nem alkalmazható. Természetes, szén-dioxid-tartalmú gyógyszer glükózamin-kondroitin összetétel természetes ásványvíz, ami megfelelő kezelés és palackozás után az eredeti ásványvízzel azonos mennyiségű szén-dioxidot tartalmaz.
- Ásványvíz - Tudástár
- Mit kell tudni az ásványvízről? | Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
- A Kárpát-medence, így Magyarország területe alatt is világszerte híres ásványvíz lelőhelyek találhatók.
- A könyökízület ragasztásainak részleges törése
- Veleszületett és szerzett csont- és ízületi betegségek
- Az ásványvíz palackozás technológiája |
- OTP Egészségpénztár - Milyen a jó ásványvíz?
- Ízületi gyulladás és ízületi betegség kezelése
Szén-dioxiddal dúsított ásványvíz: természetes ásványvíz, ami megfelelő kezelés és palackozás után külső forrásból hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz. A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan az ivóvíz sem steril.
A palackozott vízben a ásványvíz kezelése előforduló mikroorganizmusokon kívül a technológiai folyamatban bekerült mikroorganizmusokat találunk. A víz eredeti elsődleges, autochton ásványvíz kezelése függ a forrástól, a rétegektől, amelyeken keresztül a felszínre jut, ásványvíz kezelése ásványianyag- és oxigéntartalomtól. A víz mikroorganizmusai általában aerobok és pszichrotrófok, jellemzőjük, hogy a szaporodáshoz kevés nitrogént és más szerves anyagot igényelnek.
Köztük sokféle baktérium található, főleg Gram-negatív nemzetségek tagjai, mint az enterobaktériumok, a pszeudomonászok, a flavobaktériumok, az Alcaligenes és az Acinetobacter fajok, a Gram-pozitívok [főleg kokkusz alakúak Micrococcus,Staphylococcus, Enterococcus ], továbbá korineform és spórás baktériumok. Ha szennyeződés nem éri a vizeket, kórokozóktól mentesek.
A fekáliás eredetű szennyeződés, amelyben baktériumokat, vírusokat és parazitákat egyaránt izoláltak, a megbetegedések leggyakoribb okozója az ivóvízben 8.